De Paasstol mag natuurlijk niet ontbreken tijdens het Paasontbijt. Echt niet.
Maar waarom is die van Rodenburg zo bijzonder? En waarom moet je absoluut deze hebben tijdens Pasen 2021? Wij vroegen het patissier Harm-Jan die al 25 jaar bij Banketbakkerij Rodenburg werkt! Hij is dus dé expert als het gaat over de Rodenburg Paasstol.
–Harm-Jan! Wat is er nou zo speciaal aan onze Paasstol?
Harm-Jan: “Wat een leuke vraag! De Paasstol mag namelijk best wat meer aandacht krijgen vind ik. Wat deze stol namelijk zo speciaal maakt, is het gebruik van twee soorten rum, 100% pure grofgedraaide amandelspijs en een unieke specerijenmix met Bourbon vanille.
–Dat is een hele mond vol! Kan je iets meer vertellen over de twee soorten rum?
Harm-Jan: “Jazeker. We gebruiken twee soorten rum in de stol, omdat één soort al vervliegt in de oven. Daarom gebruiken we een bakvaste rum en een rum die mag vervliegen. Zo blijft de smaak van de rum gewaarborgd.”
–Oké, dan over naar de spijs.
Harm-Jan: “Dat is zo lekker hè. De spijs die wij gebruiken is 100% pure amandelspijs zonder kunstmatige geur, kleur en smaakstoffen dus. De spijs draaien wij extra grof, zodat je in de zachte stol een lekkere bite hebt. Daardoor proef je in de spijs duidelijk de smaak van amandel. De verhouding spijs en brood is echt precies goed bij onze stol.”
–En hoe zit het met die unieke specerijenmix?
Harm-Jan: “Ja dat ga ik natuurlijk niet verklappen! Het geheime Rodenburg recept is namelijk al decennia oud en dat willen we graag zo houden. Wat ik je wel kan vertellen is dat er Bourbon vanille in zit. Bourbon vanille is luxer en duurder dan gewone vanille. Wij werken alleen maar met Bourbon vanille, omdat de smaak perfect gaaf is. Deze soort vanille komt namelijk van kwalitatief hoogstaande vanillestokjes, en dat proef je echt. Het verschil met gewone vanille is de meerwaarde van smaak-intensiteit en geur.”
–Dit klinkt echt verrukkelijk! Wat zit er nog meer door de stol?
Harm-Jan: “De rozijnen die wij voor de stol gebruiken worden extra goed en meerdere keren gewassen. Daardoor zijn ze fluweelzacht en zitten er geen harde stukjes of plompverloren takjes tussen. Daarna drenken we ze in rum. Volgezogen gaan ze vervolgens het deeg in. Samen staan alle patissiers aan de banken de Paas stollen te boetseren tot de karakteristieke vorm en leggen ze er een gedraaide staaf spijs in.”
–Wat een werk!
Harm-Jan: “Klopt inderdaad! Dan wordt het amandelschaafsel eroverheen gedaan, en de stollen gaan per 80 stuks in de ovens. En dan komt de kers op de taart, want als de stollen uit de oven komen en helemaal afgekoeld zijn, gebeurt de finishing touch. We dopen de versgebakken stollen in een bad van warme roomboter: en klaar is Kees! Smullen maar!”
–Werkelijk waar hemels Harm-Jan! Heb je nog een ultieme tip voor onze klanten?
Harm-Jan: “Nou het begint natuurlijk met een goeie plak. Mijn plak mag echt wel 2cm dik zijn. Niet van dat benauwde. Dan wip ik met mijn ontbijtmes de spijs uit mijn plak stol, die ik dan vervolgens uitsmeer over het hele oppervlak. Daarna doe ik er een ruime laag roomboter op. De roomboter van Lurpak is echt een aanrader trouwens. Dit is mijn ultieme manier om de Rodenburg Paas stol te eten. Eet smakelijk!”
–Dit moet ik proberen! Snij maar een lekkere dikke plak af! Vrolijk Pasen🐣
Tot snel!
Team Rodenburg💋